Myslíme si, že nie je dobré generalizovať a zaraďovať ľudí do dvoch či troch skupín podľa ich preferencií, ale dá sa tvrdiť, že vzťah k mobilným športovým aplikáciám máte buď žiadny alebo pozitívny. Očividne sú to noví bežci, ktorí sa tešia z podpory priateľov na Facebooku, keď na ňom zdieľajú štatistiky a mapky trasy, ktorú práve zabehli okolo Sadu Janka Kráľa. Ľudia, ktorí už nejaký ten piatok behajú a sledujú iba svoj osobný čas na rovnakej trase, sa veľmi chváliť asi nepotrebujú.

Svet mobilných aplikácií na športové využitie je však veľmi rozsiahly a možno niektoré z nich zaujmú aj bežcov, ktorí veľmi technológie nesledujú. Nižšie uvádzame päť takých aplikácií, ktoré je možné využiť na monitorovanie svojich výkonov. Tieto aplikácie zvyčajne sledujú váš pohyb pomocou GPS, niektoré počítajú aj zabehnuté kroky pomocou akcelerometra vstavaného v telefóne a po použití fitness náramkov dokonca aj srdcový tep.

 

Nike+ Running (Android, iPhone, Zadarmo)

Aplikácia od značky NIKE patrí k tomu najlepšiemu, čo môžete mať vo svojom telefóne. Nezáleží na tom, či preferujete inú značku športového oblečenia, pretože v tomto prípade záleží jedine na samotnej aplikácii. Má veľmi dobré hodnotenie, množstvo doplnkových funkcií a vo všeobecnosti sa zaraďuje medzi niekoľko lídrov v celom segmente športových aplikácií pre mobilné telefóny.

Aplikácia je určená pre telefóny so systémom Android (Samsung, LG, HTC, Sony, Prestigio, Acer a ďalšie) a tiež pre smartfóny značky Apple iPhone. Je navyše celkom bezplatná, takže za vyskúšanie nič nedáte. Aplikácia Nike+ Running sleduje všetko od odbehnutých krokov, vzdialenosti, času, dokáže vám odsledovať napĺňanie osobného plánu a s funkciou COACH dokonca môže pomôcť zvyšovať výkon. Samozrejmosťou je zobrazenie odbehnutej trasy na mape Google Maps.

Zaujímavým doplnkom tiež môže byť možnosť pripojenia sa na sociálne siete a porovnávanie vlastných výsledkov s priateľmi. Nie každý má záujem sa porovnávať, ale každého poteší, keď má výsledky o zopár sekúnd lepšie ako jeho kolega vo firme 🙂

Nike-Running

Runkeeper (Android, iPhone, Zadarmo)

Aplikácia Runkeeper je dostupná bezplatne pre mobilné telefóny so systémom Android a aj pre telefóny Apple iPhone. Ponúka veľmi prehľadné prostredie, zreteľné informácie o trvaní a dĺžke behu, približný údaj o spálených kalóriách, mapu trasy synchronizovanú s Google Maps a niekoľko ďalších funkcií.

Existuje aj platená verzia aplikácie, ktorá obsahuje elektronického coucha a odstraňuje internetovú reklamu z aplikácie.

Používatelia aplikácie môžu prostredníctvom tejto aplikácie zverejňovať svoje obľúbené trasy a umožňovať tak napríklad novopečeným bežcom, aby sa hneď dostali k lepším trasám. To znamená, že sa môžete zúčastňovať aj akýchsi internetových porovnaní na jednej trase s ostatnými používateľmi. Na Slovensku to zrejme nebude tak populárna funkcia, ale niekde v New Yorku je to skvelá a využívaná možnosť.

Runkeeper

Ďalšie tri aplikácie sú veľmi podobné dvom vyššie uvedeným, pričom každá z nich ponúka nejakú tu exkluzívnu funkciu.

Všetky využívajú na sledovanie pohybu GPS a akcelerometer vstavaný v telefóne, pričom zaznamenané výsledky uchovávajú a umožňujú tak, aby si ste si odsledovali progres alebo regres. Všetky sú bezplatné a dostupné pre telefóny so systémom Android aj iOS.

Run with Map My Run (Android, iPhone, Zadarmo)

 

Run-with-Map-My-Run

Runtastic (Android, iPhone, Zadarmo)

Runtastic

PUMATRAC (Android, iPhone, Zadarmo)

PUMATRAC

Komentáre