Behali by ste na cintoríne? Väčšina z nás by sa k tomu neodhodlala z viacerých dôvodov, pričom ten hlavný nemusí byť práve strach z nepríjemného prostredia. Napriek tomu, že cintorín nie je práve najvhodnejšie miesto na vykonávanie športových aktivít, občas v nich nájdeme bežcov.

 

Takmer vždy, keď v Bratislave prechádzam okolo Ondrejského cintorína, vidím po jeho asfaltových cestičkách bežať jednotlivcov v priliehavom športovom oblečení so slúchadlami v ušiach. Nie sú to iba muži, od ktorých by sme možno očakávali viac odvahy, ale paradoxne častejšie vídavam mladšie dievčatá.

Ondrejský cintrorín je pomerne rozľahlý a pokojný. Napriek svojej veľkosti v ňom nestretnete toľko ľudí, ako napríklad na cintoríne v Podunajských Biskupiciach alebo v Ružinove, čo je asi hlavný dôvod, prečo si ľudia volia túto lokalitu. Navyše sú v ňom celkom kvalitné chodníky, ktoré nepochybne oceňujú všetci bežci. Je to však skutočne dôvod na to, aby sa stal cintorín vhodným priestorom na šport? Predovšetkým pri uvedomení si faktu, že niekoľko desiatok metrov ďalej je Medická záhrada určená práve na to, aby v nej ľudia vykonávali športy akéhokoľvek druhu?

 

Ondrejsky_cintorin2

To, čo väčšinu z nás odrádza od behania na cintoríne, je v prvom rade zlý pocit z nepríjemného prostredia, v ktorom je účastná smrť prakticky na každom štvorcovom metri. Ale aj akýsi morálny princíp, ktorý nám môže napovedať, že ide o akúsi formu zneúctenia tohto priestoru.

Ak sa nad tým ale zamyslím práve z pohľadu morálky, nemusí byť lokalizácia trasy na cintorín celkom nevhodná. Fakt, že bežec odbehne svoje kilometre v takomto priestore, nemusí byť predsa nutne zneúctením alebo neprístojnosťou. Bežec je tichý, pomerne nenápadný, nezanecháva na prostredí žiadnu stopu a nikomu nezavadzia. Nepochybne by však nezavadzal ani vo vyššie spomenutej Medickej záhrade, hoci sa v nej objavuje rozhodne viac mamičiek s kočíkmi, ako na cintoríne.

Možno je odpoveďou na beh na cintoríne samotná podstata bežeckého športu. Je výsostne individuálny. Bežec nemá záujem pri vykovávaní tejto svojej aktivity komunikovať, sledovať pohľady okoloidúcich alebo pútať pozornosť ľudí sediacich na lavičkách. Chce byť skôr anonymný, tichý, zameraný na seba. A cintorín s veľkou rozlohou by mohol predstavovať pomerne dobré miesto pre uplatnenie tohto záujmu. Hoci je pravdou, že keby si za lokalitu bežci nevybrali práve cintorín, zrejme by som si ich ani nevšimol…

 

 

 

Komentáre