To, že Toskánsko je návykové, som zistila pred niekoľkými rokmi, keď sme sa tam vybrali stráviť letnú dovolenku. Odvtedy som vymietla nejeden toskánsky kút a chuť objavovať ma dodnes neprešla. Preto keď som objavila L’eroica running, neváhala som ani chvíľu a v priebehu jedného večera naplánovala cestu do Chianti.

O behu L’eroica running, ktorý bol hlavným účelom našej cesty, si môžete prečítať v samostatnom blogu. Dnes to bude z iného súdka – toho cestovateľského.

Do Toskánska sme sa vybrali autom a vďaka viacerým zdržaniam a rozsiahlym zápcham okolo Florencie nám cesta trvala takmer 12 hodín. Do Cavriglie, kde sme mali rezervované ubytovanie, sme dorazili až po zotmení. Nádherne zrekonštruovaná vila z 18. storočia, zariadená v klasickom toskánskom štýle, nám vyrazila dych. Ráno, keď slnečné lúče prerazili hustú hmlu, sme si naplno vychutnali pohľad na upravenú záhradu s obrovským bazénom, obklopenú vinicami a olivovým hájom. Dokonalé miesto pre tých, čo hľadajú pokoj a autentickú atmosféru.

img-2626

Lenivé toskánske ráno

img-2641

Villa Erboli

img-2643

Villa Erboli

Cavriglia je vzdialená iba 12 km od Gaiole in Chianti, kde bol štart aj cieľ behu L’eroica running. Navyše je to blízko do Sieny a aj do Florencie je to iba 60 km, pekne po diaľnici. Program na najbližšie dni bol jasný… 

~~~Siena~~~

Siena na nás dýchla atmosférou stredoveku. S úzkymi uličkami a námestím Piazza del Campo, ktorého podoba zostala po stáročia takmer nezmenená. Námestiu dominuje 88 metrov vysoká veža Torre del Mangia. 

img-2816

 Siena, Piazza del Campo

img-2813

Siena, Torre del Mangia

Celý deň sme sa prechádzali úzkymi uličkami, hodiny presedeli pri káve a pozorovali život za oknami kaviarne…vychutnávali sme si čaro okamihu. Tak, ako to robia Taliani. Oni sú majstri v tomto umení…

img-2793

Ragazzi

img-2795

z okna kaviarne

img-2824

pohoda na Piazza del Campo

img-2857

pohoda na Piazza del Campo

 ~~~Chianti~~~

V Toskánsku platí, že menej je niekedy viac. A hoci sme mali v pláne navštíviť aj ďalší toskánsky skvost – Florenciu, nakoniec sme sa celý nasledujúci deň túlali po bielych cestách Chianti a kochali sa krásou chiantskej prírody. Na miernych úbočiach sa tiahnu dlhé rady viníc, ktoré tu a tam striedajú olivové háje a aleje štíhlych cyprusov. Začiatkom novembra tu vrcholí zber olív a hrozna…

img-2733

Chianti v novembri

img-2737

Vinice v Chianti

img-3081

Chianti

img-3093

 Olivový sad v Chianti

Predĺžený víkend zbehol ako voda. V deň nášho odchodu rozťahovali domáci obrovské siete pod košaté olivovníky. Prehovárali nás, aby sme zostali ešte aspoň jeden deň. Sľúbili sme, že prídeme o rok. A sľuby sa majú plniť! 

Komentáre