Po celom svete sa ročne koná niekoľko stoviek maratónov. Dnes už takmer každá svetová metropola má svoj vlastný maratón, ale maratóny sa konajú aj v málo obývaných a často až extrémne nehostinných podmienkach. Viete, ktoré sú tie naj? Najväčšie, najprestížnejšie, najextrémnejšie, najkrajšie, naj…? Predstavujeme maratóny s prívlastkom „najväčšie“.

berlin-marathon

BERLÍN | BMW BERLIN MARATHON

Prvý berlínsky maratón sa konal v roku 1974. Na štarte stála hŕstka bežcov a trať viedla lesíkom Grunewald v západnej časti Berlína. Do centra mesta sa maratón presunul o sedem rokov neskôr. Novú éru začal maratón písať po páde berlínskeho múru v novembri 1989. Hneď nasledujúci rok, v septembri 1990, tri dni pred formálnym zjednotením Nemecka, viedla trať maratónu prvý krát cez Brandenburskú bránu a obidve časti Berlína. V posledných rokoch sa práve Berlín stal miestom, kde sa niekoľkokrát prepisovali svetové rekordy v maratóne. Dnes je berlínsky maratón považovaný za jeden z najlepších cestných behov vo svete. Svedčí o tom aj fakt, že v minulom roku bola kapacita 40 000 účastníkov vypredaná v rekordne rýchlom čase – tri a pol hodiny od spustenia registrácie!

BOSTON | BOSTON MARATHON

Maratón v Bostone je výnimočný vďaka viacerým skutočnostiam. Je to najstarší maratón, ktorý sa koná každý rok nepretržite od roku 1897. A dodnes sa jeho trať takmer nezmenila, rozdiel je iba v počte štartujúcich. Kým v prvom ročníku sa na štart postavilo osemnásť bežcov, dnes ich je niekoľko desiatok tisíc. Kým väčšina veľkých mestských maratónov sa pýši rovnou a rýchlou traťou, tá Bostonská je o niekoľko stupňov náročnejšia. Po dvadsiatom piatom kilometri musia bežci prekonávať niekoľko väčších či menších stúpaní, ktoré preveria aj tých skúsenejších. Bostonský maratón je jedinečný aj tým, že bežci sa musia na toto prestížne podujatie kvalifikovať a to dosiahnutím stanoveného časového limitu v závislosti od pohlavia a veku pretekára. Kvalifikovať sa na Boston je snom snáď každého maratónca, ročne sa o to pokúšajú tisícky bežcov. Nie všetci, ktorým sa to podarí, sa však nakoniec postavia na štart. Kapacita maratónu je  stanovená na hranicu 27 000 pretekárov.

Prečítajte si aj: NAJbláznivejšie maratóny

CHICAGO | BANK OF AMERICA CHICAGO MARATHON

Maratón v Chicagu začal písať svoju históriu v roku 1977. Za tridsať rokov vzrástlo štartové pole desaťnásobne –  zo 4 200 bežcov na rekordných 45 000. Každoročne maratón v Chicagu prilákala bežcov z viac ako 100 krajín sveta. Beh sa koná na prelome septembra a októbra, kedy vo veternom meste vládne príjemné jesenné počasie. V roku 2007 však práve počasie prekazilo plány tisíckam bežcov. Ručička teplomera sa dve hodiny po štarte vyšplhala na extrémnych 31 stupňov a kým približne 9 000 registrovaných účastníkov zostalo doma po tom, ako si vypočuli predpoveď počasia, ďalších 11 000 prebehlo štartom, ale do cieľa sa už nedostali. Mnohí to vzdali priamo na trati a ďalších zvážali do cieľa autobusy. Množstvo kolapsov na trati zamestnalo všetkých záchranárov a  donútilo organizátorov predčasne ukončiť prebiehajúci maratón.

LONDÝN | LONDON VIRGIN MARATHON

Od roku 1981, kedy sa v Londýne bežal maratón po prvý krát, si toto podujatie získalo svetovú reputáciu vďaka rýchlej a úplne rovnej trati. Práve charakter trate v kombinácii s jarným počasím vytvárajú najlepšie predpoklady pre dosahovanie rekordov – či už osobných, národných alebo svetových. Trať vedie pozdĺž rieky Temže, okolo najznámejších londýnskych turistických atrakcií, ako sú London Eye alebo Tower of London. Každý rok sa v Londýne zhromaždia reprezentanti z viac ako päťdesiatich krajín, kapacita maratónu je 35 000 účastníkov. Významnú rolu na tomto podujatí hrá charita. Organizátori sú hrdí na to, že práve maratón sa stal najvýznamnejším fundrisingovým podujatím vo svete, v rámci ktorého rozličné neziskové organizácie získavajú zdroje pre svoje projekty.

NEW YORK | ING NEW YORK CITY MARATHON

Ak niekto túži byť súčasťou niečoho skutočne veľkého, tak je to práve New York City Marathon. Dnes jeden z najväčších maratónov zažil vo svojich začiatkoch skutočné fiasko. Zo 127 štartujúcich, ktorí celých štyridsaťdva kilometrov krúžili v Central Parku, prišlo v roku 1970 do cieľa iba 55. Dnes trať vedie centrom New Yorku, okolo trate sa tlačia milióny divákov a ďalších niekoľko desiatok miliónov sleduje toto prestížne podujatie v televízii. Organizátori každoročne zaevidujú viac ako 120 000 žiadostí, na štart sa však postaví iba tretina z nich. Pre týchto šťastlivcov sa maratón určite stane nezabudnuteľným zážitkom. Podľa vyjadrení účastníkov je práve dobeh do cieľa maratónu v Central Parku jedným z najkrajších a najemotívnejších momentov ich života.

TOKIO | TOKYO MARATHON

Na rozdiel od ostatných piatich maratónov sa maratón v Tokiu stal masívnym behom hneď od začiatku. V roku 2007, kedy sa konal po prvý krát, privítal na štarte 30 000 bežcov. O päť rokov neskôr, v roku 2012, sa na štart postavilo viac ako 36 000 bežcov. Na rok 2013 zaevidovali organizátori viac ako 300 000 žiadostí! Množstvo žiadateľov prekročilo plánovanú kapacitu maratónu hneď v prvý deň od spustenia registrácie. Bežci sú losovaní, takže iba každý desiaty žiadateľ získa štartové číslo a tým aj právo štartovať na tomto prestížnom podujatí.

Komentáre