Nasledovný článok je dlhšou verziou príspevku, ktorý sme dodali magazínu UNITED LIFE, Životný štýl s hodnotami (2/2014).
Je pre nás potešením byť súčasťou tohto magazínu, odprezentovať sa jeho čitateľom a Vám, našim čitateľom, priniesť článok v plnom rozsahu, ktorý nemusel byť skrátený z kapacitných dôvodov.

Azda každý športovo založený človek žijúci v tejto hektickej dobe skôr či neskôr zistí, že potrebuje kompenzovať pracovný a osobný stres vhodnou formou fyzickej aktivity. Najprirodzenejším ľudským pohybom je rozhodne chôdza a tým pádom najefektívnejší spôsob, ako si vypestovať pozitívnu závislosť na endorfínoch, je rekreačný beh.

Neh už patríte do skupiny bežcov akejkoľvek úrovne zdatnosti, zrejme si ešte spomínate, ako ste sa dopracovali k tzv. syndrómu nepokojných botasiek. S ubehnutými kilometrami, prekonanými kopcami a zničenými teniskami zrazu zistíte, že máte vášeň pre beh a chcete sa o tento úžasný pocit podeliť s ostatnými „run maniakmi“. Behať sám na svojej obľúbenej bežeckej trase, čistiť si myseľ a zveľaďovať telo vás už akosi neuspokojuje a túžite po väčšom adrenalíne. Členstvo v bežeckom tíme, spoločné bežecké tréningy a prvé naozajstné bežecké preteky sú úžasne motivujúce. Účasť na národnom behu Devín – Bratislava je zvyčajne krst ohňom pre väčšinu bežeckých začiatočníkov. Nenáročná, ale dvanásť kilometrov dlhá trasa a strhujúca atmosféra učaruje väčšine rekreačných bežcov.

Z náhodného preteku sa stáva tradícia a kedže s jedlom rastie chuť, už sa registrujete na všetky možné bežecké podujatia vo svojom okolí, veľké mestské behy, postupne predlžujete bežecké trasy z 10 km na polmaratón alebo podľahnete čaru tímových behov a dáte sa nahovoriť aj na štafetový beh na maratóne. De facto už ste maratónec, aj keď len tímový.
Mestský beh po notoricky známej asfaltovej trase je však časom nudný a chcete skúsiť ľahký krosový beh prírodou alebo spoznávať krásy Slovenska z bežeckej perspektívy. Letmo zaregistrujete reklamu na štafetový beh „Od Tatier k Dunaju“ a ak máte tímového ducha a dobrú bežeckú kondíciu, je rozhodnuté. Podľahnete čaru tímového extrémneho behu. Ak má 12 prevažne náhodne zjednotených bežcov odbehnúť 345 km v rozpätí 36 hodín, je to viac ako výzva. Štafeta je tímová zodpovednosť, ale aj tvrdá individuálna bežecká a mentálna príprava. Každý bežec odbehne tri zhruba 10-kilometrové úseky v nonstop režime s minimálnou šancou na spánok a maximálnym kondičným a orientačným nasadením. Až tu väčšina bežcov spoznáva čaro bežeckých trás od Nízkych Tatier, cez Šturec, Donovaly, Banskú Bystricu, Pohronie, Tekov, Žitný Ostrov až po Dunajské hrádze pri Bratislave. Tímové dobehutie do cieľa na nábreží Dunaja s pocitom extrémnej únavy, ale aj nadšenia, je obrovským zadosťučinením. Dáte si zákernú otázku, čo prekoná tento športový zážitok?

Niet divu, že už Vás akosi neláka ďalší ČSOB Marathon, Nightrun, Dámsky beh, dokonca aj Devín – Bratislava stráca svoje čaro. Tak ako ste kedysi túžili porovnávať svoje individuálne pocity a kondíciu s inými bežcami na pretekoch, chcete vnímať beh ako spoločenskú udalosť na medzinárodnej úrovni. Skúsite najbližší beh v susednom Česku, kde bežecká renesancia v podstate plynulo nadviazala na bežeckú tradíciu. Česká bežecká tour ide od mesta k mestu, má strhujúcu atmosféru a hlavne vyspelejšiu organizáciu. Praha, Brno, Karlove Vary, Hradec Králové a bezkonkurenčne najlepší Olomouc. Preteky na všetkých bežeckých trasách rozhodne stoja za trochu cestovania, menšie pohodlie a trochu vyššie náklady.
Samozrejme, pre väčšinu zdatných maratónskych bežcov najväčšou motiváciou sú trofeje zo svetových maratónov veľkej šestky– New York, Boston, Chicago, Berlín, Londýn, Tokio.

Pre veľké maratónskej trofeje a kvalitné zážitky však nemusíte cestovať až tak ďaleko. Susedné Rakúsko ponúka podobnú kombináciu kvalitných mestských maratónov s puncom historickej a kultúrnej jedinečnosti či sa rozhodnete pre Viedeň, Salzburg alebo Graz. Alpy sú rovnako atraktívne pohorie pre lyžiarov ako aj pre rekreačných bežcov. Milovníci trialových alebo krosových behov si v tirolských alebo bavorských alpách určite nájdu behy s náročným výškovým prevýšením ale zato nevšednou horskou panorámou. Ak sú pre vás kopce ešte stále nepriateľom a nechce prísť o vysokohorské scenérie, príjemným kompromisom sú menšie krosové behy okolo horských jazier.

Zaujímavým dôkazom, že beh nepozná hranice, je bežecké podujatie okolo Bodamského jazera. Štart maratónu je v nemeckom mestečku Lindau, trasa pokračuje pozdĺž jazera do rakúskeho Bregenzu, prekračuje švajčiarsku hranicu v St. Margreten a cieľ maratónu je v Bregenze. Podujatie je veľmi populárne nie len kvôli atraktívnej rovinatej trase, krásnej scenérie ale aj zvyčajne príjemnému jesennému počasiu.

Avšak bez ohľadu na to, ako a kde si budete plniť svoje bežecké méty, beh by mal byť pre nás, rekreačných bežcov, vždy v prvom rade pôžitkom a bežecké preteky spoločenským zážitkom.

Jana Obernauer,
konateľka RUNTOUR, s.r.o.

Komentáre