Ak máte pochodené preteky v okolí a zabehali ste si aj na najväčších slovenských podujatiach, možno sa vám zažiadalo niečo dobrodružnejšie. Napríklad preteky v zahraničí. Chodí na ne čoraz viac našincov. A ak to raz skúsia, cestovanie za behaním sa často stane ich vášňou.

paris-marathon-fotolia

Bežecká turistika je vo svete bežná, na veľké podujatia sa hlásia záujemcovia zo všetkých kútov planéty a aj najväčšie slovenské maratóny už pravidelne registrujú štartujúcich z niekoľkých desiatok krajín. A cestovanie za pretekmi sa teší čoraz väčšej obľube aj u bežcov zo Slovenska.

Keď idete na preteky do susedného mesta, zvyčajne nemáte veľmi čo riešiť. V prípade zahraničia, najmä toho vzdialenejšieho, je však logistika náročnejšia. Časový posun, nadmorská výška, rozdielne počasie  – to všetko musíte zohľadniť.

Okrem toho riešite dopravu, ubytovanie, plánujete pobyt. Nebudete sa predsa trmácať stovky kilometrov iba kvôli pretekom. Nevšedný bežecký zážitok chcete spojiť s výletom a spoznávaním nových miest.

Beh zrušil hurikán

Cestovanie za pretekmi do cudziny je krásne aj v tom, že je nevyspytateľné. Istotu, že vás nič neprekvapí, skrátka nemáte.

Gemerčan Andrej Ružik o tom vie svoje. Vlani sa chystal na svoj prvý veľký maratón. Do New Yorku. Cestu pripravoval niekoľko mesiacov a investoval do nej nemálo peňazí, ale domov sa vrátil naprázdno. Po vyčíňaní hurikánu Sandy, ktorý spustošil mesto, preteky na poslednú chvíľu zrušili.

„Vo štvrtok som pristál v New Yorku, v piatok som si vyzdvihol štartové číslo a v sobotu preteky zrušili,“ opisuje. „Nebolo to príjemné. Venoval som tomu kopu času, energie aj peňazí. Šiel som na osem dní, spolu so štartovným, cestou a ubytovaním ma to stálo asi 2000 eur,“ naznačí.

Organizátori ponúkli bežcom vrátenie štartovného (zhruba 350 eur), alebo právo štartu v niektorom z troch najbližších ročníkov. „Určite to skúsim a dúfam, že tento rok sa to už podarí,“ verí Andrej.

Prekvapenie v Lisabone

Keď Vladimíra Zubáková dostala ako darček k tridsiatke štartovné na preteky v Lisabone, mala náramnú radosť.

„Beh milujem a veľmi som túžila zabehať si mimo Slovenska, zažiť niečo špeciálne,“ opisuje. Prípravy sa rozbehli, letenky, hotel, nové bežecké tričko. Do Portugalska sa vybrala s manželom aj s dvoma malými synmi.

Všetko šlo podľa plánu, kým sa v Lisabone nedostavila na miesto registrácie. Oznámili jej, že preteky odložili o týždeň neskôr – čo bolo, samozrejme, po plánovanom termíne odletu domov.

„Nehovorili po anglicky, stále len ukazovali na dátum na letáku, tak som sa dôvod ani nedozvedela,“ hovorí. „Zvažovali sme, že ostaneme dlhšie, aj že sa vrátime domov a prídeme znova, bez detí. Všetky možnosti však boli veľmi drahé,“ dodáva.

Namiesto eufórie prišlo sklamanie. „Všetkým bežeckým kamarátom som sa chválila, bola som za hviezdu. Potom sme sa na tom smiali,“ opisuje s úsmevom.

Náklady na cestu sa vyšplhali k dvom tisíckam eur, ale napriek všetkému neľutuje. „Šla som si trikrát zabehať len tak pre radosť, užívali sme si krásne počasie, deti boli nadšené. Vďaka behu sme sa dostali na výlet, na ktorý by sme inak nešli,“ vyratúva.

Preteky aj výlet

Ak si bežecký výlet podniknúť na vlastnú päsť netrúfate, môžete využiť služby špecializovaných cestovných kancelárií. V zahraničí je ich kopa a prvá vznikla tento rok aj na Slovensku.

„Je veľa ľudí, ktorí radi behajú a cestujú, sama k nim patrím. Okrem okolitých krajín som už štartovala v pretekoch v Nemecku, Taliansku, Grécku, vo Veľkej Británii aj v Austrálii. Na Slovensku však žiadna cestovka bežecké zájazdy neponúka, tak som sa rozhodla do toho ísť,“ vysvetľuje Magdaléna Dorčáková z cestovnej kancelárie Runtour.

Zatiaľ zorganizovala niekoľko zájazdov po Európe. Sú to viacdňové pobyty, ktoré kombinujú štart v pretekoch s turistikou. „Zabezpečujeme registráciu, cestu, ubytovanie, vyzdvihnutie štartových balíčkov. Snažíme sa ponúknuť aj pridanú hodnotu, nejakú miestnu špecialitu – ak chce niekto cestovať napríklad s partnerom, ktorý nebehá, aby to bolo atraktívne aj pre neho,“ dodáva.

Ako zvládnuť preteky v cudzine (rady Miloša Škorpila) 

Kedy prísť

Pricestovať tesne pred štartom je zlé. Okrem výnimiek – ak už nemáte čas prísť s dostatočným predstihom, je lepšie ísť rovno na štart. Telo nebude mať čas uvedomiť si, že ste ho premiestnili.

Časový posun

Na každú hodinu posunu rátajte deň aklimatizácie. Takže ak idete na maratón do New Yorku, vyrazte týždeň vopred. Ak nemáte toľko času, oklamte telo tabletkami na spanie.

Spánok

Dobre sa vyspite. Najdôležitejšia však nie je noc tesne pred pretekmi, ale tá, ktorá jej predchádza. Nemali by ste ju stráviť na ceste. Aj keď sa potom v poslednú noc pred štartom dobre vyspíte, budete malátni.

Klíma

Prudké zmeny počasia telu nesvedčia. Ak idete niekam, kde sú iné klimatické podmienky, mali by ste prísť aspoň tri dni vopred.

Hory

Na horské preteky vyrazte aspoň týždeň dopredu, aby ste sa stihli aklimatizovať na nadmorskú výšku. Na mieste už behajte málo, radšej choďte na túry. Každých tisíc výškových metrov sa naše VO2max znižuje o 7 percent – prispôsobte tomu tempo, v ktorom pobežíte.

Stravovanie

V zahraničí vyhľadávam pizzerie. Mám najväčšiu istotu, že dostanem jedlo, ktoré uspokojí moje chute a dodá mi to, čo pred pretekmi potrebujem (cestoviny, rizoto, hydinové mäso, zelenina, zdravý tuk).

Poistenie

Môžete byť zdraví ako repa, ale pri športovom výkone nikdy neviete, čo sa môže stať.

Zdroj: magazín RUN

Komentáre