nordic-walkingUrčite budete všetci súhlasiť, že beh a chôdza – obidve tieto obľúbené „súrodenecké“ pohybové aktivity sú pre mnohých zdrojom fyzickej aj psychickej pohody. Beh a chôdza – pre človeka pohyb taký prirodzený. Je to ale stále tak? Sedavý spôsob života nás nenápadne ale vytrvalo čoraz viac vzďaľuje práve od toho, čo je pre nás najprirodzenejšie.

 

Na začiatku je chôdza

Keď dieťa urobí svoj prvý krôčik, tešia sa všetci. Fotky, videá, radosť a dobrá nálada. Neskôr prídu kroky dva, rýchlo pribúdajú ďalšie a ďalšie a nakoniec sa môže rozbehnúť do objavovania sveta. Chcete aj vy OBEHNÚŤ SVET? Ale čo keď nevládzete? Čo keď si už vaše telo nevie spomenúť na ten bezstarostný beh z detstva? Čo keď po každom pokuse o návrat k prirodzenému pohybu telo protestuje? Vráťte sa na začiatok. Začnite chodiť. Nie však len tak. Začnite chodiť „seversky“. Nordic Walking je škandinávsky výmysel, ktorý vznikol spojením chôdze a behu na lyžiach. Nordic Walking = „bežkovanie na suchu“.

Chôdza ako dobrý základ

Základným rozdielom medzi chôdzou a behom je chýbajúca letová fáza pri chôdzi, čo znamená, že ste vždy aspoň jednou nohou na zemi. V dnešnej dobe to celkom potrebujeme, nemyslíte? Práve toto je výhodou pri návrate k pohybu. Môžete si ľahko prispôsobiť tempo, máte dosť času sústrediť sa na správnu techniku.

Dobrá technika, správny základ každej pohybovej aktivity

Každý z nás pozná slogan „športom k trvalej invalidite“. Držíte sa aj vy tohto hesla? Či už ho používate ako dobrú ospravedlnenku, prečo sa nehýbete, alebo sa toho držíte doslova – systematicky pracujete na poškodzovaní svojho tela nevhodnou záťažou, zabudnite naň. Dobrá technika každej pohybovej aktivity je základom pre dlhotrvajúce zdravie. Kvalitná technika chôdze vám pomôže ľahšie zvládnuť aj techniku behu a dosiahnuť takú úroveň, akú ste si predsavzali.

Prečo Nordic Walking?

Nordic Walking je chôdza s paličkami, pri ktorej sa používa špecifická technika. Paličky poháňajú vpred, pomáhajú vytvoriť rytmus a skoordinovať ruky s nohami, čo môže byť niekedy ťažšie, ako sa zdá. Ale zvládnu to všetci. Paličky samotné vám však nezlepšia držanie tela, ani kondíciu, neznížia váhu, ani bolesť v kĺboch. To musíte zvládnuť VY sami. Paličky len pomôžu, podporia, namotivujú, zabavia… Veľkou devízou Nordic Walkingu je jednoznačne prostredie, v ktorom sa zvyčajne táto aktivita vykonáva – PRÍRODA. Čo je to? Hryzie to? Nieee. Vonia to, šumí to, spieva to, zoceľuje telo, povznáša ducha a formuje charakter.

Čo na to potrebujete?

Nordic Walking je pohybová aktivita ako každá iná. Na začiatok vám stačí málo, neskôr zistíte, že motiváciu si ľahšie udržíte, keď sa občas odmeníte niečím kvalitným na seba, na nohy, na ruky, čo vylepší váš komfort a poteší oko. Čo teda na tom úplnom začiatku? Paličky na Nordic Walking, oblečenie a obuv, ktoré by ste si zobrali do lesa. Keď neviete ako na to, poraďte sa s tými, ktorí sa venujú Nordic Walkingu už dlhšie. Niet nad osobnú skúsenosť.

Škole Nordic Walking máte na výber rôzne možnosti:  ako si chôdzu s paličkami len vyskúšať, ale aj ako začať, vybudovať dobré základy a tiež ako neprestať. Upozornenie – Nordic Walking je prudko návykový a pri neodbornom použití môže spôsobiť vážnu závislosť. Poraďte sa so svojím inštruktorom. 😀

Chcete to vyskúšať? Ponuku akcií nájdete na  www.vpohybe.sk 
Horúci tip: Aktívny víkend s Nordic Walking na Liptove už 14.-16.marca 2014.

 Autor textu: vpohybe.sk

Komentáre