Maratón, to je kráľovská disciplína, ktorá si vyžaduje dlhodobú prípravu a pred ktorou má rešpekt a úctu snáď každý z nás. Mal som obavy z toho, či som dostatočne pripravený na tento deň „D“. Odbehal som dosť? A bude to stačiť, aby som došiel až do cieľa? Mnoho podobných otázok sa mi vynorilo pred samotným odletom do New Yorku, ale všetky obavy pominuli v nedeľu ráno o 9:40, keď som sa vydal na púť dlhú 42 kilometrov a 195 metrov.

 

Vtedy som si mohol povedať: „Konečne je to tu. Áno, pobežím maratón v New Yorku už ma nič nezastaví. Pobežím maratón, ktorý je najväčší na svete. V meste, ktoré žije 24 hodín denne.“

 

Počas pobytu som si popri maratóne nenechal ujsť ani športovo-kultúrne akcie. Hokejový zápas v Madison Square Garden či muzikál na Broadway, to sú veci, ktoré sa jednoducho nedajú vynechať. V podstate som žil mestom od skorého rána až do neskorého večera, chcel som si užiť nielen najväčší maratón na svete, ale aj samotný pobyt v New Yorku.

 

New-York-maraton-blog-1-1024x677

 

 

Spomedzi „Veľkej šestky“ sa program maratónu v New Yorku začína už v piatok, dva dni pred samotným behom. Slávnostný ceremoniál v Central Parku je veľká prezentácia všetkých národov v tradičnom národnom oblečení. Mal som tú česť niesť našu vlajku a to je pocit, na ktorý sa nezabúda. Po tele som mal zimomriavky. Rozhodol som sa niesť našu vlajku v tradičnom gemerskom kroji a myslím si, že ostatných účastníkov zaujal veľmi pozitívne. Nejeden sa chcel so mnou vyfotiť ako spomienku na ceremoniál, ktorý vyvrcholil veľkolepým ohňostrojom.

 

New-York-maraton-blog-2

 

 

Maratón začínal na ostrove Staten Island. Organizátori pre nás vytvorili akúsi malú dedinku pred štartom, kde sme mali možnosť pestrého občerstvenia, od horúceho čaju po chladné nápoje, od pečiva po rôzne druhu ovocia. K tomu nespočetné množstvo kapiel, ktoré nás správne nabudilo na štart. Snáď jediná nevýhoda celého programu bola, že sme na mieste museli byť už štyri hodiny pred štartom; v zime to najpríjemnejšie čakanie veru nebolo. Rozumiem ale organizátorom, že to bolo v záujme našej vlastnej bezpečnosti. Veď počas celého závodu sa o ňu staralo neuveriteľné množstvo dobrovoľníkov a policajtov a aj štyri vrtuľníky, ktoré nad nami krúžili.

New-York-maraton-blog-3-1024x682

Trať pretekov je okružná prehliadka a športová udalosť v jednom. Prevedie vás časťami mesta, ktorú si bežní turisti nemajú šancu pozrieť. Nádherné a neopakovateľné výhľady na newyorský prístav, Sochu slobody, južnú časť Manhattanu a výstup na most na 59. ulici. Manhattan sme prechádzali po 1st Avenue do Bronxu, kde sme sa otočili späť. Cez Harlem sme sa dostali na 5th Avenue a potom už na posledný úsek v Central Parku. Takto sme absolvovali veľkolepú prehliadku New Yorku s magickými zážitkami za neuveriteľnej diváckej podpory pozdĺž celej trati.

 

Veď v podstate od štartu až po cieľ nás diváci hnali dopredu a dodávali chýbajúcu energiu. Neuveriteľne milí ľudia nás ponúkali čerstvým ovocím a  rôznymi nápojmi a aj keď už som bol na pokraji síl, stále ma povzbudil dav divákov a rôznorodé kapely, ktoré nám vyhrávali po celý čas.
Určite to bol neopakovateľný deň v mojom živote. Je to deň, na ktorý nikdy nezabudnem.
Vďaka patrí všetkým organizátorom.

New-York-maraton-blog-4-1024x680

Komentáre