Maratónsky turista je vo všeobecnosti niekto, kto cestuje za hranice vlastnej krajiny iba preto, aby sa zúčastnil organizovaného bežeckého podujatia. Často však túto účasť skombinuje s víkendovým alebo aj týždňovým pobytom a poznávaním danej lokality. Maratónska turistika nie je limitovaná iba zabehnutím samotnej disciplíny maratón, ale zahŕňa aj všetky kratšie (prípadne dlhšie) trate.

devin-bratislava-2013-0086

Hoci u nás je maratónska turistika stále pomerne neznámym pojmom, vo svete stále viac a viac ľudí kombinuje behanie s cestovaním. Dôvodov je viacero. Prvý z nich je veľmi jednoduchý – počet amatérskych bežcov z roka na rok rastie. Druhý dôvod tohto rastúceho trendu je ten, že organizátori bežeckých podujatí prostredníctvom internetu, sociálnych sietí či iných médií oslovujú stále viac aj zahraničných účastníkov. Nie je ojedinelé, ak sa na štarte niektorého väčšieho maratónu postavia bežci z päťdesiatich rozličných krajín. Pri skutočne veľkých maratónoch (či už menom alebo počtom účastníkov) je štartové pole ešte rôznorodejšie.

Tento trend preniká postupne aj ku nám, aj keď zatiaľ sú to skôr individuálne výlety ako skupinové zájazdy. Väčšie skupinky krajanov nájdete na štartovej listine v susedných krajinách ako sú Maďarsko, Rakúsko alebo Česká republika, ďalej od hraníc ich spočítate  na prstoch jednej ruky. Chuť zažiť aj atmosféru zahraničných behov totiž prichádza postupne, s rastúcimi skúsenosťami, zvyčajne vtedy, keď sa bežec do sýtosti nabaží domácich podujatí.

Na mnohé podujatia, predovšetkým tie v susedných krajinách, sa dá cestovať aj autom. Vyspať sa na parkovisku niekoľko hodín pred štartom, odbehnúť si kratšiu či dlhšiu disciplínu a opäť šoférovať niekoľko stoviek kilometrov domov. Ale väčšina z nás sa asi zhodne na tom, že človek nič nevidí, nič si neužije a s najväčšou pravdepodobnosťou ani ten výkon nebude stáť za veľa.

Omnoho väčší zážitok bude mať ten, kto sa vyberie na niekoľko dní, spozná nove miesta, zažije miestnu kultúru, ochutná domácu kuchyňu a tiež sa zúčastní behu, ktorý jeho zážitok ešte umocní. Maratónska turistika to je totiž beh aj poznávanie v jednom, pričom obidvom týmto zložkám je kladený rovnaký význam. Maratónski turisti sa od tých obyčajných dovolenkárov líšia predovšetkým tým, že radšej ako vylihovať na pláži budú spoznávať nové miesta a svojej srdcovej športovej aktivity sa nevzdajú ani počas dovolenky. Možno nezabehnete práve svoj najlepší čas, ale spoznáte nové miesta a domov si odnášate jedinečné zážitky. Koniec koncov, nemusíte cestovať sami. Môže ísť s vami hoci aj celá rodina. Aspoň budete mať so sebou niekoho, kto vás povzbudí na trati a počká v cieli.

Autor: M.Dorčáková

Komentáre