Za sebou sme zanechali hromadiace sa snehové záveje a vybrali sme sa v ústrety jari. Vo Verone nás privítalo slnečné počasie a príjemných 12 °C. Na trati 5200 bežcov. Giulietta & Romeo Half Marathon – romantický začiatok bežeckej sezóny. GRAZIE E TUTTI!

Verona leží na severe Talianska, neďaleko jazera Lago di Garda. Každoročne sem smerujú tisíce zamilovaných párov, kedysi dávno sa tu totiž odohral snáď najznámejší ľúbostný príbeh všetkých čias – príbeh tragickej lásky Rómea a Júlie. Verona však ponúka svojim návštevníkom aj mnoho iných zaujímavostí. Medzi ne nepochybne patrí impozantná aréna Arena di Verona. Pochádza z prvého storočia, napriek tomu je obdivuhodne zachovalá. Z najvrchnejšieho radu sedadiel je nádherný výhľad na historické centrum Verony s úzkymi uličkami, ale aj na vŕšok za riekou Adige, kde sa týči Teatro Romano a Castelo San Pietro.

img-9918

Arena di Verona – tesne pred cieľom polmaratónu bežci prebiehajú stredom arény

Verona – mesto milencov

Veronu som navštívil na Valentína. Na malom námestí v Casa di Giulietta pod slávnym Júliiným balkónom sa tlačili stovky zamilovaných párov. Počasie bolo jarné, slnko rozopínlo kabáty a zohrievalo lavičky. Živé sochy zabávali turistov a zmrzlinári hlasnými pokrikmi lákali návštevníkov na sladké kopčeky „gelato“. Všade vládol čulý ruch a typická talianska nedbanlivosť.

casa-di-giulietta

 Casa di Giulietta – slávny Júliin balkón

img-9889

 Casa di Giulietta – miesto, kde môžete symbolicky navždy „zamknúť“ svoju lásku

Giulietta & Romeo Half Marathon

Počas Valentínskeho víkendu sa vo Verone beží Rómeo a Júlia polmaratón. V roku 2013 sa konal už jeho šiesty ročník. Trať je pritom možné absolvovať aj vo dvojici, pričom pár by mal tvoriť muž (Rómeo) a žena (Júlia). Prvý z dvojice zabehne 15km a druhý zvyšných 6km. Takúto „partnerskú“ štafetu som si zabehol aj ja. Trať je rýchla a atraktívna a cieľ je na Piazza Bra v samom srdci Verony. Tesne pred cieľom bežci prebehnú cez arénu, škoda len, že aspoň na jeden deň v roku nesprístupnia arénu aj širokej verejnosti. Cítil by som sa ako gladiátor, keby ma v aréne vítali davy ľudí. Napriek tomu však organizátorom nie je čo vyčítať. Beh som si užíval do posledného metra. Verona mi učarovala a som pevne rozhodnutý sa tam vrátiť. Arrivederci al febbraio 2014!

img-0023

 Šťastný v cieli polmaratónu, pred arénou, s dvoma Júliami.

img-9957

 Ďakujeme obehnisvet.sk za úžasný zážitok!

text a foto: Jozef, Liberec

Komentáre