Údolie Wachau patrí k najznámejším a najvyhľadávanejším regiónom Rakúska. Ročne ho navštívia tisíce turistov, ktorým má čo ponúknuť – malebné údolia, ktorými sa kľukatí Dunaj, vinohrady a ovocné sady, lúky plné kvetov a bukové lesy. Úchvatnú scenériu dotvárajú početné hrady a zámky a starobylé mestečká.

schonbuhel-castle

Zámok Schonbuhel, Wachau

Wachau je však predovšetkým kraj vína. Odtiaľto pochádzajú najznámejšie rakúske vína, preslávené v celom svete. Ale nájdete tu aj množstvo malých, rodinných vinárstiev a pivníc, kde vás priateľsky uvítajú s pohárom rieslingu už vo dverách.

wachau2

 Wachau je kraj vína

Wachau Marathon

Po prvý krát vôbec boli organizátori maratónu pre veľký záujem nútení predčasne ukončiť registráciu – aj to je dôkaz, že si tento maratón získal medzi bežcami pevné miesto a stal sa jedným z najväčších a najvyhľadávanejších bežeckých podujatí v susednom Rakúsku. Jednotlivé bežecké disciplíny majú štart v odlišných miestach, so spoločným cieľom v mestečku Krems. To kladie extrémne nároky na usporiadateľov, ktorí musia desať tisíc bežcov prepraviť na štart jednotlivých disciplín včas. Ale nemajte obavy, sme predsa v Rakúsku! A hoci sa doprava realizuje všetkými dostupnými dopravnými prostriedkami, všetko klape ako hodinky. Autobusy, vlaky a lode prevážajú účastníkov podľa presne určeného harmonogramu a už desiatky minút pred štartom sme všetci na svojich miestach, pripravení na štart.

wachau3

Mestečko Durnstein, miesto štartu behu na 10,5 km

Počasie je príjemné a vzduch svieži – vonia ránom, vinicami a jeseňou. Trať je rovná a rýchla. Po pravej ruke plynie v širokom koryte Dunaj, po ľavej sa rozprestierajú terasovité svahy pokryté vinicami. Je to krásny kraj, nie nadarmo je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Množstvo bežcov na trati je primerané, keďže jednotlivé disciplíny štartujú v odlišných časoch a na rozličných miestach. Beh je preto plynulý, netlačíme sa a nerušene sa môžeme sústrediť každý na svoj výkon. Zo stavu meditácie, do ktorého nás dostane rytmus behu, sme občas vytrhnutí hlasnými pokrikmi divákov, ktorí sa zhromaždili v malých hlúčikoch v dedinkách alebo na rázcestiach. Ozajstnú divácku kulisu si však užijeme až pár kilometrov pred cieľom, kedy sa trať už kľukatí mestečkom Krems. Ulice lemujú staré meštianske domy, v ktorých sú dnes útulné kaviarničky alebo vinárne. Samotný cieľ behu je v  parku v úplnom centre mestečka. Oganizátori nenechali nič na náhodu a pripravili pre nás perfektné zázemie – občerstvovacie stanice, šatne, sprchy, časomiera s okamžitými výsledkami… dokonca aj špeciálna edícia vína s logom maratónu na etikete. Takýto servis len tak hocikde nenájdete!

wachau7

Mestečko Kreems, cieľ

Kým čakáme na autobus, sedíme všetci pri jednom stole, pijeme pivo a delíme sa o svoje dojmy. Všetci sme spokojní – a tí, ktorým sa dnes podaril osobák – ešte o čosi viac.

wachau-vsetci

Šťastní v cieli

Povedali o zájazde:

Gabo: „Ďakujeme pekne za možnosť zúčastniť sa a súčasne za nové bežecké obzory s poznaním nádhernej krajiny kúsok za hranicami. A o toto tu hlavne ide – obehnúť a zároveň spoznať svet.“

Jana: „Sme radi, že sme využili túto možnosť. Bol to fakt super zážitok a náš výsledok príjemným prekvapením.“

Text a foto: obehnisvet.sk

Komentáre