Vybrali sme sa do zamilovanej Verony. Ako inak – na Valentína. Vtedy je Verona zamilovaná ešte viac. Historické budovy sú podsvietené na červeno a výklady plné srdiečok a sŕdc. Srdcia visia aj na stĺpoch verejného osvetlenia a naservírujú vám ich aj na tanieri. Skrátka, Verona je v tom až po uši…

sam-0372

Valentínska výzdoba na námestí Piazza Bra

sam-0367

 Detail výzdoby, v pozadí rímsky amfiteáter Arena di Verona

sam-0343

Valentín na tanieri – v originálnej reštaurácii v starom chráme 

Verona je čarovné mesto, s úzkymi uličkami a riekou, ktorá ho pretína na dve časti. Hrdo sa pýši mnohými historickými pamiatkami, z ktorých niektoré sú staré viac ako dve tisícročia! Nariek tomu ju najviac preslávil anglický dramatik William Shakespeare, ktorý si toto mesto vybral za miesto deja svetoznámej hry Rómeo a Júlia. A hoci sú postavy milencov celkom vymyslené a navyše ani Shakespeare nikdy vo svojom živote Veronu nenavštívil, táto je neodmysliteľne spájaná s osudovou láskou dvoch milencov.

img-3592

Most Ponte Pietra – postavený v 1. storočí pred Kristom

img-3610

Verona tesne pred zotmením

img-3617

Verona je priam stvorená na romantické prechádzky

Počas Valentínskeho víkendu sa vo Verone beží Rómeo a Júlia polmaratón. Na bežcov čaká nádherná trať, ktorá sa kľukatí zo širšieho centra, vedie po obidvoch stranách rieky Adige, až do samého srdca mesta – na námestie Piazza Bra. Najväčšia atrakcia však čaká na bežcov až tesne pred cieľom – prebeh stredom arény, ktorá v minulosti slúžila gladiátorským súbojom.

img-9918

Deň pred pretekmi stavajú v aréne organizátori „lavičku“ pre bežcov

Jeden z najväčších polmaratónov v Taliansku privítal v roku 2014 viac ako 7 300 bežcov, z nich takmer 1000 bežalo ako súčasť dvojčlennej štafety. Navyše sa tu zišla celá talianska bežecká elita – paralelne sa tu totiž konali majstrovstvá Talianska v polmaratóne. Najrýchlejší muž  Keňan William Kibor dobehol do cieľa za 1:00:51, medzi ženami triumfovala talianska šampiónka Valeria Straneo s časom 1:09:45.

20140216-095726(0)

Rómeo a Júlia polmaratón, Verona

20140216-095729(0)

Rómeo a Júlia polmaratón, Verona

Vo výsledkovej listine sa rozhodne nestratili ani bežci zo Slovenska. Dvojčlenná štafeta „For our Lara“ zvládla polmaratónsku trať za skvelých 1:32:45. Za nimi dobehla štafeta „obehnisvet.sk“ s časom 1:42:54 a v tesnom závese štafeta „SK Mulitsport Team“ s časom 1:43:23. Ale skvelé výkony podali aj ostatní „naši“ bežci. A hlavne sme si to všetci poriadne užili!

20140216-124647

Výprava obehnisvet.sk v cieli pretekov

Povedali o zájazde:

Martina: „Ďakujeme za krásny športový zážitok, ktorý sme vďaka Vám prežili a odbehli v zdraví.Dnes sa ani na prácu neviem sústrediť a duchom som stále neprítomná, mysľou vo Verone. Už teraz sa teším na Berlín, hoci ako doprovod.“

Text a foto: obehnisvet.sk 

Komentáre