Poznáte tie dni, keď sa vám nechce preložiť ani nohu cez nohu. Všetci ich poznáme, a kto tvrdí, že nie, pravdepodobne nehovorí pravdu. Prinášame vám sedem účinných rád, ktoré vám pomôžu udržať si motiváciu aj počas krízy.

behvsnehu---kopia

1.   Stanovte si konkrétny cieľ!

Vytýčte si konkrétny cieľ a časový horizont, v ktorom stanovený cieľ dosiahnete! Prihláste sa na niektorý z organizovaných behov ešte dnes a uhraďte štartovné. Vyberte si podujatie, ktoré je pre Vás atraktívne – či už miestom, atmosférou alebo dĺžkou trate. Nič nie je motivujúcejšie ako fakt, že každým dňom ste bližšie k behu, ktorý preverí vašu prípravu.

2.   Behajte s priateľmi!

Beh je síce individuálny šport, ale behať vo dvojici alebo v skupine je omnoho zábavnejšie. Naverbujte kolegov, kamarátov, pridajte sa k miestnemu bežeckému klubu, či tréningovej skupinke. A pokiaľ si stanovíte pevný termín spoločných tréningov, bude pre vás omnoho ľahšie prísť na tréning, ako hľadať výhovorky, prečo tento týždeň nemôžete.

3.   Odmeňte sa!

Za tvrdú drinu si z času na čas doprajte niečo, čo vám urobí radosť. Pre niekoho to môže byť štýlový a zároveň funkčný kúsok do šatníka, pre iného športové hodinky alebo iná technologická vychytávka. Aj odmena v podobe masáže vás môže nabiť novou energiu a posilniť vaše odhodlanie pokračovať v tréningu.

4.   Vytýčte si cieľ a hovorte o ňom!

Stanovte si konkrétny cieľ a nebojte sa o ňom rozprávať. Povedzte o ňom každému, kto vás bude ochotný počúvať. Mentálny záväzok voči ľuďom z vášho okolia vám pomôže trénovať aj počas krízy, aby ste sa neskôr nemuseli pred všetkými červenať.

5.   Veďte si svoj bežecký denník!

Môžete si stiahnuť dáta z mobilnej aplikácie alebo si perom zapíšete najdôležitejšie fakty ku každému jednotlivému tréningu. Ak sa po určitom čase obzriete späť zistíte, aký obrovský kus práce už máte za sebou. Keď ste už zašli tak ďaleko, je omnoho pravdepodobnejšie, že sa neotočíte a nevrátite na začiatok .

6.   Myslite na všetky výhody, ktoré beh so sebou prináša!

Beh nielen účinne spaľuje kalórie a formuje postavu, ale najmä pozitívne vplýva na vaše zdravie: preukázateľne znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, zrýchľuje metabolizmus, odbúrava stres, posilňuje imunitu, zlepšuje fyzickú výkonnosť a zoceľuje charakter. A v neposlednom rade, po behu vás zaplaví vlna energie a pocity šťastia. Potrebujete ešte viac dôvodov, prečo začať a neprestať?

7.   Rozprávajte sa s inými bežcami!

Každý občas potrebuje niekoho, komu sa môže vyrozprávať a kto rozumie problémom, s ktorými sa práve potĺkate. Rozprávajte sa s inými bežcami, vymieňajte si skúsenosti a vzájomne sa podporujte.A pre extra dávku motivácie, navštevujte pravidelne našu stránku!

Autor: M.Dorčáková

Komentáre