Chceš sa baviť behom? Vo svete sa konajú desiatky behov, kde hlavným cieľom nie je podať čo najlepší výkon, ale zažiť kopec zábavy. Sú to bežecké preteky v dĺžke od niekoľko sto metrov až po maratón a všetky majú spoločného menovateľa – sú tak trochu bláznivé. A tak trochu blázni musia byť aj tí, čo sa na takýto pretek prihlásia. Veď posúďte sami:

undie-run

MARATHON DU MÉDOC

Všetci zberatelia maratónov sa doslova bijú o účasť na Marathon du Médoc, ktorý sa koná už od roku 1984 vo francúzskom Bordeaux. Perfektná organizácia a trať, ktorá vedie cez viac ako 50 vinárstiev, ho stavia na úroveň najväčších svetových maratónov. Väčšina štartujúcich sa na štart dostaví v kostýmoch, vždy podľa témy, ktorú vopred vyhlási organizátor. Pred samotným štartom sa preto najskôr koná veľký kostýmový sprievod. Maratónska trať potom vedie cez vinohrady, v ktorých práve dozrievajú šťavnaté bobule hrozna. Občerstvovacie stanice sú popri trati rozmiestnené hustejšie ako kdekoľvek inde a na každej sa okrem vody môžu bežci osviežiť aj pohárom vína. Nesmú však zabudnúť na to, že sú stále na trati a nie na vínnej ceste  – medailu dostanú iba tí, čo stihnú prísť do cieľa v časovom limite 6,5 hodiny. Po skončení maratónu sa koná pre všetkých účastníkov veľká párty – nechýba dobré jedlo a víno, hudba a ani ohňostroj.

UNDIE RUN

Hanblivosť sa nenosí! Undie run, alebo beh v spodnom prádle, sa teší veľkému záujmu a organizátori týchto podujatí sa pretekajú, kto pritiahne najvyšší počet účastníkov a získa zápis do Guinessovej knihy rekordov. Kým ženy majú na niektorých podujatiach dovolené štartovať aj v tielku, muži takúto úľavu spravidla nemajú. Undie run je často spojený aj so zbierkou šatstva. Bežci si totiž neodkladajú veci v šatniach, ale pred štartom sa jednoducho vyzlečú a odovzdajú svoje šaty do pripravených mechov. Oblečenie tak poputuje k ľuďom bez domova a núdznym. A ak sa niekomu zdá, že v spodnom prádle je stále príliš naobliekaný, môže to skúsiť aj úplne na naháča.  Pri týchto behoch však množstvo divákov pri trati zvyčajne mnohonásobne prekračuje počet štartujúcich.

Prečítajte si aj: NAJväčšie svetové maratóny

ZOMBIE RUN

Aj vy ste sa v detstve radi hrali na naháňačku? Pre milovníkov týchto detských hier sú pripravené tzv. zombie behy. Na trati dlhej spravidla 5 km bežci prekonávajú rozličné prekážky a zároveň sa snažia ujsť pred hordou mäsožravých zombíkov.  Každý účastník dostane pred štartom opasok s tromi stuhami, ktoré reprezentujú jeho tri životy. Úlohou zombíkov je dostať tieto stuhy za každú cenu. Bežci sú na trať vypúšťaní vo vlnách, ponechaní každý vlastnému osudu.  Prežiť zombie apokalypsu sa podarí iba niektorým a tak je víťazom každý, kto sa dostane do cieľa s minimálne jednou stuhou. Pri takýchto behoch čas zvyčajne nehrá žiadnu rolu a nie je ani oficiálne meraný. O úlohu zombíkov je vždy obrovský záujem a tieto „štartové miesta“ sa zvyčajne vypredajú veľmi rýchlo.

SANTA CLAUS MARATHON

Kde inde by sa mohol konať Santa Claus Maraton, ak nie v jeho oficiálnom domove, vo fínskom mestečku Rovaniemi? Maratónska trať je riadne klasifikovaná a vedie až za polárny kruh. Organizátori však chcú, aby sa účastníci hlavne poriadne zabavili. Takže kým si seriózni bežci odbehnú polmaratónsku alebo maratónsku trať, tí ostatní si môžu vybrať iba 12 km okruh, ktorý stačí jednoducho odkráčať. Mikulášske kostýmy síce nie sú podmienkou účasti, ale sú vítané a medzi bežcami aj veľmi obľúbené. Ústrednou postavou podujatia je samozrejme Santa, ktorý vyjde pred svoju chalupu a pozdraví všetkých účastníkov. Ak ste si až doteraz mysleli, že Santa Claus Marathon sa koná v čase Vianoc, mýlili ste sa. Na Vianoce má totiž Santa plné ruky práce! Maratón sa už tradične beží počas bielych nocí v polovici júna. Štart maratónu je v popoludňajších hodinách a vyhlasovanie výsledkov sa koná pod polnočným slnkom, presne o 00:00.

SPARTAN RACE

Spartan race je terénny prekážkový beh, ktorý preverí nielen rýchlosť a silu pretekárov, ale aj ich obratnosť, pevnú vôľu a odhodlanie. Trať je zvyčajne dlhá niekoľko kilometrov, ale konajú sa aj preteky v maratónskej dĺžke, dokonca i viac. Bežci súperia s časom a zároveň prekonávajú najrozličnejšie prekážky – šplhajú po lane, preskakujú oheň, preliezajú múry, plazia sa v blate, či brodia v divokej vode. Za chyby sa pyká a pokiaľ pretekár na niektorej prekážke zlyhá, pripočítavajú sa mu trestné minúty, alebo musí zabehnúť extra okruh. Niektoré Spartan preteky sú určené prakticky pre kohokoľvek, kto sa nebojí trochu sa zablatiť. Ale sú aj také, ktoré sú vyhradené iba pre tvrdých chlapov, pri ktorých organizátori „garantujú“, že iba desatina štartujúcich dorazí do cieľa.

Komentáre