Väčšina bežcov považuje za vrchol bežeckej kariéry maratón. No nájdu sa aj takí, pre ktorých 42 kilometrov už nepredstavuje žiadnu výzvu a posúvajú svoje limity až na hranice nemožného. Vitajte vo svete extrémnych maratónov, kde musia pretekári cestovať niekoľko hodín až dní, aby sa vôbec dostali na štartovú čiaru. Spia v stanoch uprostred divočiny a okrem vzdialenosti, ktorá často niekoľkonásobne prekračuje maratónsku vzdialenosť, sa musia vyrovnať s extrémnymi teplotami, vetrom, strmým a náročným terénom, prírodnými prekážkami, exotickým jedlom a ďalšími nástrahami. Sú to preteky, kde prežiť znamená zvíťaziť.

death-valley-foto (1)

THE ICE MARATHON | Antarktída

The Ice Marathon je jediný pretek, ktorý sa organizuje na rozľahlých snehových poliach nehostinnej Antarktídy. Oficiálne meraná maratónska trať vedie až za polárny kruh, iba niekoľko kilometrov od najjužnejšieho bodu planéty. Maratón sa koná každý rok v decembri, kedy sa priemerná teplota pohybuje okolo 20 °C pod nulou. Najväčšou nástrahou však nie je nízka teplota, ale silný vietor, ktorý bežcov doslova zráža k zemi. Päťdňové dobrodružstvo v kráľovstve večného snehu a ľadu stojí viac ako 10 000 dolárov a zahŕňa spiatočnú letenku z Chile, ubytovanie v stanoch, stravu a samozrejme štartovné.

MARATHON DES SABLES | Maroko

Marathon des Sables je púštne dobrodružstvo, ktoré preverí nielen fyzickú kondíciu, ale predovšetkým psychickú odolnosť všetkých pretekárov. Počas siedmych dní prekonajú bežci vzdialenosť takmer 300 km a po celý čas nosia so sebou všetky veci nevyhnutné na prežitie v púšti, vrátane jedla. Organizátor zabezpečuje pre pretekárov iba presne vymedzené množstvo vody na každý deň. Priemerná teplota sa cez deň šplhá cez 30 °C, v noci však klesne aj o polovicu. Mnohí sú presvedčení, že práve Marathon des Sables je najnáročnejší bežecký pretek na svete. Napriek tomu (alebo možno práve preto) je oň obrovský záujem a zhruba tisíc štartových miest sa zvyčajne vypredá veľmi rýchlo.

EVEREST MARATHON | Nepál

Najvyššie položený maratón sa koná každoročne v tieni najvyššej hory sveta, v nadmorskej výške 5 200 m. Avšak skôr, ako sa pretekári postavia na štart, musia sa tam vôbec dostať – samozrejme – po vlastných, aby si privykli na náročný, skalnatý terén a riedky vzduch. Celá trať vedie prakticky „dole kopcom“, do nadmorskej výšky 3 450 m, ale sú v nej obsiahnuté aj dve veľmi strmé stúpania. Maratónska skúsenosť z cestných behov nie je dostačujúca, bežci sa musia na tento maratón pripravovať v náročných, vysokohorských podmienkach.

BADWATER ULTRAMARATHON | USA

Badwater ultramaratón je skutočná výzva aj pre tých najlepších vytrvalcov. Za 48 hodín musia prebehnúť trať v dĺžke 220 km, počas ktorých prekonajú takmer 4 000 výškových metrov. Extrémna teplota, ktorá dosahuje až 50 °C, horúci vietor a strmé stúpania sú doslova vražednou kombináciou a približne stovka vytrvalcov si tu každoročne prejde skutočným očistcom. Nie nadarmo sa traduje, že ten, kto zabehne tento maratón, zabehne čokoľvek na svete.

ENDUROMAN ARCH TO ARC | Anglicko, Francúzsko

Enduroman Arch to Arc je najnáročnejší triatlonový pretek, ktorý zatiaľ zvládlo iba trinásť vytrvalcov. Jednotlivé disciplíny však po sebe nasledujú v odlišnom poradí ako pri klasickom triatlone: beh – plávanie – bicykel. Pretekári štartujú v centre Londýna a bežia približne 140 km do Doveru na juhu Anglicka. Následne ich čaká asi 35 km plávania cez kanál La Manche až do Francúzska, kde sadnú do sedla a na bicykli prekonajú vzdialenosť takmer 300 km. Cieľ je v centre Paríža, pod víťazným oblúkom na Champs-Elysées. Pretek, ktorý trvá v priemere okolo 100 hodín, vyžmýka z pretekárov aj posledné zvyšky síl a je považovaný za najvyčerpávajúcejší pretek jednotlivcov vôbec.

Komentáre